top of page
coperta cabinet 3_edited.jpg
  • Poza scriitoruluiIuliana Popescu

Modificări aduse noțiunii de întreprinderi legate



Conceptul microîntreprindere a suferit mai multe modificări substanțiale pe parcursul anului 2023. Unele dintre aceste modificări au vizat conceptul de întreprinderi legate.

 

Conceptul de întreprinderi legate a fost definit prin legea IMM-urilor (Legea 364/2004) și era un concept cu care contabilii și nici măcar reprezentanții ANAF nu erau familiari. Aceasta întrucât reprezenta un concept foarte greu de stabilit și pus în practică și foarte interpretabil în legea fiscală.

 

Astfel că, la data de 29.03.2024, printr-o nouă Ordonanță de Urgență publicată în Monitorul Oficial cu numărul 31/2024, cu motivarea că s-a luat în considerare dificultatea încadrării/stabilirii „întreprinderilor legate” în calculul plafonului de 500.000 euro pentru aplicarea sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor evidenţiată de mediul de afaceri, dar şi de organizaţiile profesionale, s-a decis, din nou, modificarea conceptului.

 

La noua definiție, conform redactorilor Ordonanței de Urgență, s-a ţinut cont de faptul că menţinerea definirii „întreprinderilor legate”, potrivit prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, care este complexă şi necesită interpretare calitativă, nu va permite contribuabililor înţelegerea statutului fiscal.

 

Sintetizând, în sensul prezentei Ordonanței de Urgență, persoana juridică română este legată cu o altă persoană dacă există oricare dintre următoarele raporturi:

1.      persoana juridică română deţine la o altă persoană juridică română, direct şi/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare (părțile sociale/acțiunile) sau al drepturilor de vot, sau aceasta are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administraţie, de conducere ori de supraveghere al acelei alte persoane juridice române;

2.      persoana juridică română este deţinută de o altă persoană juridică română, direct şi/sau indirect, cu peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau, la persoana juridică română care verifică condiţia, această altă persoană juridică română are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administraţie, de conducere ori de supraveghere,

3.      persoana juridică română ceste legată cu o altă persoană juridică română dacă o persoană deţine, în mod direct şi/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administraţie, de conducere ori de supraveghere atât la prima persoană juridică, cât şi la cea de-a doua persoană juridică.

4.      Dacă o persoană fizică are un PFA sau altă formă de organizare individuală și deține și minimum 25% într-o companie.


Totuși, deși respectiva Ordonață a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 29.03.2024, la art. XXVI alin. (2), se prevede că modificările astfel aduse se verifică inclusiv pentru încadrarea ca microîntreprindere în anul fiscal 2024, deci, practic, cu efect retroactiv de la începutul anului fiscal 2024, iar nu de la data intrării acesteia în vigoare, în contradicție cu art. 15 din Constituția României, care stipulează că „Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile”.

 

Avocații din cadrul Casei de Avocatură Iuliana Popescu & Asociații vă stau la dispoziție în sensul verificării dacă societățile Dumneavoastră sunt considerate legate din punct de vedere fiscal, astfel încât să nu mai beneficieze de statul de microîntreprindere. De aceea, nu ezitați să apelați cu mare încredere la serviciile Casei noastre de avocatură.

 

bottom of page