top of page
coperta cabinet 3_edited.jpg
  • Poza scriitoruluiIuliana Popescu

Radierea societăților cu datorii la stat - Noile modificări legislative și impactul asupra mediului de afaceri

Actualizată în: 13 mar.



Desființarea unei societăți cu răspundere limitată (SRL) presupune o procedură care se realizează prin parcurgerea unor etape obligatorii:

  • etapa dizolvării

  • etapa lichidării

  • etapa radierii firmei


Odată cu finalizarea dizolvării și lichidării, este necesară radierea firmei care, în esență marchează încetarea existenței acesteia ca persoană juridică în mod definitiv.


În cazul în care o societate nu mai dorește să exercite o activitate comercială, asociații pot să pornească procesul de dizolvare voluntară, respectiv prin dizolvare și lichidare simultană, cu condiția de a nu avea datorii la bugetul de stat și să existe o înțelegere între asociați cu privire la modalitatea de repartizare a bunurilor. 


În acest sens, se va întocmi Hotărârea Adunării Generale a Asociaților (A.G.A.) prin care asociații decid cu privire la dizolvarea societății, urmând ca aceasta să fie depusă la Oficiul Național al Registrului Comerțului.. În cazul dizolvării voluntare, societățile trebuie să fie diligente și să se asigure că societatea nu are datorii către ANAF sau alți creditori. Cererea de înregistrare a mențiunii de dizolvare care cuprinde Hotărârea A.G.A se adresează către Registrul Comerțului care va publica intenția de dizolvare în Monitorul Oficial.


Conform modificărilor legislative impuse de Legea 296/2023, lista societăților pentru care Oficiul Național al Registrului Comerțului urmează să formuleze acțiuni de dizolvare se va afișa în Buletinul electronic al registrului comerțului cu cel puțin 60 de zile calendaristice înainte și se transmite Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).


În termen de 45 de zile calendaristice de la data primirii listei, ANAF și orice alt creditor trebuie să transmită Oficiului Național al Registrului Comerțului societățile care înregistrează obligații bugetare restante sau la care este în curs de desfășurare o acțiune de control fiscal.


În acest caz, inițierea acțiunii de dizolvare se amână până la stingerea datoriilor sau până la finalizarea acțiunii de control fiscal.


Echipa noastră de avocați vă poate îndruma și reprezenta în aceste demersuri de dizolvare și radiere a societăților comerciale.



bottom of page