top of page
coperta cabinet 3_edited.jpg
  • Poza scriitoruluiIuliana Popescu

Statul nu poate executa silit casa de locuit


Nu de puține ori, îndeosebi pentru impozite și taxe locale, dar și datorii la ANAF, ulterior deschiderii dosarului de executare și comunicării titlului executoriu, contribuabililor li se înmânează și procese-verbale de sechestru pe imobilele aflate în proprietate și, mai grav, licitații publice,

 

Înainte de a analiza cum te poți apăra împotriva sechestrării imobilului, trebuie specificat că toate deciziile și somații emise de către ANAF sunt titluri executorii, astfel încât ANAF nu are nevoie de încuviințarea instanței de judecată pentru a popri conturile sau pentru a scoate la vânzare bunurile imobile ale debitorilor fiscali.

 

Prin urmare, primul pas pe care trebuie să-l urmeze contribuabilii în momentul în care li se comunică un titlu executoriu de către ANAF este să se adreseze unui avocat specializat în executări silite fiscale în vederea stabiliri în mod clar a planului de contestație împotriva executării silite astfel demarate.

 

Nu de puține ori, din cauza volumului mare de lucru coroborat cu lipsa personalului specializat din cadrul instituției, executorii fiscali comit erori la întocmirea titlurilor fiscale sancționate cu anularea în sine a executării silite. Totuși, contribuabilul trebuie să fie conștient că are la dispoziție doar 15 zile de la comunicarea actelor (inclusiv prin lăsarea acestora în cutia poștală) pentru a le contesta.

 

Revenind la tema discuției, imobilul fiecărui cetățean este extrem de important și trebuie să știe ce drepturi are ca debitor fiscal și ce drepturi are statul asupra patrimoniului fiecăruia.

 

În acest sens, Codul de procedură fiscală prevede foarte clar faptul că „În cazul debitorului persoană fizică nu poate fi supus executării silite spaţiul minim locuit de debitor şi familia sa, stabilit în conformitate cu normele legale în vigoare.”

 

În legislația română, prin locuință se înțelege acea construcţie alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.Cerințele minime de locuit ale unei persoane sau familii sunt prezentate în tabelul de mai jos:

Persoane/ familie

Camere/ locuinţă

Suprafaţa utilă

Suprafaţa construită

nr.

nr.

m2

m2

1

1

37,00

58,00

2

2

52,00

81,00

3

3

66,00

102,00

4

3

74,00

115,00

5

4

87,00

135,00

6

4

93,00

144,00

7

5

107,00

166,00

8

5

110,00

171,00

 

În cazul în care executarea silită este pornită pentru aceste suprafețe, debitorul poate formula o contestație la executare, unde va putea face dovada că executarea silită este ilegală și astfel să o anuleze.

 

Prin urmare, Statul, prin instituțiile sale nu are dreptul legal să execute locuința de familie pe spațiul minim de locuit, cu alte cuvinte statul nu va poate scoate in strada, dacă unica locuință pe care o aveți este una de familie și reprezintă un spațiu minim de locuit.

 

Avocații din cadrul Casei de Avocatură Iuliana Popescu & Asociații vă stau la dispoziție în cazul în care Dumneavoastră sunteți executat de către ANAF prin instituirea unui sechestru asupra casei de locuit. De aceea, nu ezitați să apelați cu mare încredere la serviciile Casei noastre de avocatură.

 

bottom of page