Contribuabilul, persoana fizica sau persoana juridica, nemultumit de constatarile organului fiscal - emise fie intr-un act administrativ fiscal ( decizie de impunere ) sau act de executare silita fiscala ( ce incepe prin emiterea somatiei de plata ) - poate urma doua proceduri de contestare, in functie daca s-a inceput sau nu executarea silita a contribuabilului:
Contestatia formulata impotriva deciziei de impunere
Contestatia la executare silita fiscala
Contestatia formulata impotriva deciziei de impunere
In situatia in care nu s-a inceput executarea silita iar in urma inspectiei fiscale se emite o decizie de impunere continand taxe pe care contribuabilul nu le considera datorate la plata, se poate formula contestatie impotriva acestei decizii de impunere.
Termenul de depunere a contestatiei pe cale administrativa de atac este de 45 de zile de la data comunicarii actului administrativ fiscal contestat.
Odata formulata contestatia, aceasta se depune la organul fiscal emitent al actului administrativ contestat, cu precizarea ca depunerea ulterioara termenului indicat conduce la decaderea din dreptul de a formula contestatie.
Contestatia la executare silita fiscala
Executarea silita incepe prin comunicarea catre contribuabil a somatiei de plata.
Dupa primirea acestui document, este foarte probabila blocarea conturilor bancare, instituirea sechestrelor asiguratorii si, din ce in ce mai des, vanzarea activelor contribuabilului.
Termenul de depunere a unei contestatii in procedura executarii silite este de maxim 15 zile de la comunicarea catre contribuabil a actelor administrative fiscale contestate. Aceasta contestatie impotriva executarii silite se depune direct la instanta de judecata competenta.
Comments