top of page
coperta cabinet 3_edited.jpg
  • Poza scriitoruluiIuliana Popescu

Schimbările fiscale pentru PFA în 2024: Ce trebuie să știi și cum te afectează?

Actualizată în: 13 mar.



Anul 2024 aduce schimbări semnificative în ceea ce privește taxele pentru PFA-uri în România, sens în care este crucial ca acestea să fie la curent cu noile reglementări și să-și adapteze practicile fiscale în consecință.


În acest articol, vom explora în detaliu noile taxe pentru PFA-uri în România în 2024 și impactul lor asupra antreprenorilor și economiei.


PFA (persoana fizică autorizată) este cea mai simplă formă în care o persoană fizică poate desfășura activități economice, fiind organizată legal prin OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.


Există două categorii de PFA:


  1. PFA cu norma de venit

PFA cu norma de venit are ca bază un venit estimat fix, stabilit în mod normat de către ANAF, fiind o opțiune fiscală simplificată. Norma de venit este anuală și poate varia de la un județ la altul. 


  1. PFA în sistem real

PFA în sistem real presupune ca taxele să se raporteze la venitul net anual încasat. PFA-urile în sistem real înregistrează atât venituri, cât și cheltuieli, deoarece baza de impozitare este dată de venitul net, adică venituri minus cheltuieli deductibile.


Taxele pentru PFA reprezintă criteriul major care trebuie avut în vedere la înființarea unui PFA. 


Principala diferență între sistemul real și norma de venit  rezultă din impozitul pe venit. PFA-urile în sistem real plătesc un impozit de 10% pe venitul net, care se calculează scăzând din încasările totale cheltuielile deductibile. 


PFA-ul cu normă de venit va plăti un impozit de 10% aplicat unei sume fixe, indiferent de nivelul înregistrat al încasărilor.


Ce se schimbă pentru PFA-uri din 2024? Potrivit noilor modificări fiscale începând cu veniturile obținute în 2024, PFA-urile vor plăti mai mult la SĂNĂTATE!


Astfel, pentru veniturile obținute în anul 2024 se elimină plafoanele de 6, 12, 24 salarii. Aceste plafoane rămân valabile și se aplică pentru veniturile obținute în anul 2023. Asta înseamnă că la declarația unică depusă până pe 25 mai 2024, PFA-urile vor plăti CASS conform acestor plafoane.


Pentru veniturile ce se vor obține începând cu anul 2024 se introduce un nou plafon maxim, de 60 de salarii minime brute. Asta înseamnă că pentru veniturile care depășesc acest plafon PFA-urile vor plăti CASS raportat la această sumă. Plafonul minim este de 6 salarii minime brute.


În altă ordine de idei, începând cu 1 ianuarie 2024 toate PFA-urile vor plăti CASS, indiferent de venituri:

  1. Dacă PFA-ul nu obține venituri sau obține mai puțin de 6 salarii, va plăti contribuția de CASS minimă raportată la 6 salarii (10% x 6 salarii)

  2. Dacă PFA-ul obține venituri între 6 și 60 de salarii minime, atunci va plăti 10% din veniturile nete.

  3. Dacă PFA-ul obține venituri de peste 60 de salarii minime, atunci va plăti 10% din 60 de salarii minime brute (CASS plafonată).


Având în vedere aceste modificări fiscale privind CASS, taxele pentru veniturile obținute de PFA în anul 2024 sunt:


  1. Impozitul pe venit - 10% raportat la venitul net anual

  2. Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) - conform regulilor de calcul prezentate mai sus. 

  3. Contribuția de asigurări sociale (CAS) - 25%, raportat la plafoanele de 12 și 24 de salarii minime:

  • Pentru venituri mai mici de 12 salarii (39.600 de lei) - contribuția la pensie nu este obligatorie.

  • Pentru venituri între 12 și 24 de salarii - contribuția este de 25% din plafonul de 12 salarii.

  • Pentru venituri mai mari de 24 de salarii (79.200 de lei) - contribuția este de 25% din plafonul de 24 salarii.

  1. Taxa pe valoarea adăugată (TVA) - 19% , dacă venitul anual depășește 300.000 lei.


Având în vedere modificările care impactează PFA-urile, pentru asigurarea conformității cu legislația și pentru optimizarea fiscală a afacerii dvs, puteți consulta un specialist din cadrul Cabinetului de Avocatură Popescu Iuliana & Asociații. 


Commentaires


bottom of page