top of page
coperta cabinet 3_edited.jpg
  • Poza scriitoruluiIuliana Popescu

Schimbări importante în legislația privind angajarea cetățenilor străiniLa inițiativa Ministerului Afacerilor Interne, Guvernul României a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență ce își propune să modifice principalele acte normative ce reglementează regimul străinilor în România.

 

Astfel, din data de 01.03.2024, până în data de 31.03.2024, este în dezbatere publică pe platforma de consultare publică pusă la dispoziție de Guvernul României, Proiectul Ordonanței de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul străinilor și al frontierei.

 

Avocații specializați în dreptul imigrării din cadrul Casei de Avocatură Iuliana Popescu & Asociații au analizat proiectul de lege și au extras principalele modificări ce afectează în mod direct procedura de angajare a cetățenilor străini non-UE în România.

 

➔    Angajatorul ce a obținut un aviz de muncă pentru un străin, are obligația de a încheia contractul individual de muncă în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea străinului pe teritoriul României, ori, după caz, de la obținerea noului aviz de angajare, în cazul străinilor ce se află deja în România.

➔    Neîncheierea contractului individual de muncă în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea străinului pe teritoriul României, ori, după caz, de la obținerea noului aviz de angajare, se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei.

➔    Se instituie o nouă condiție esențială pentru obținerea avizului de angajare, respectiv, angajatorul trebuie să desfășoare activitatea în domeniul de activitate pentru care solicită avizul de angajare minimum 1 an zile anterior depunerii cererii, în caz contrar, cererea de eliberare a avizul se respinge.

➔    În cazul străinilor titulari ai vizelor de lungă ședere în scop de angajare în muncă valabile, avizul de angajare se eliberează o singură dată. Altfel spus, cetățenii străini intrați în România în baza vizei de lungă durată sunt motivați să încheie contractul de muncă cu angajatorul ce a obținut avizul, în caz contrar, li se va refuza o nouă solicitare de obținere a unui nou aviz de muncă.

➔    Eliberarea unui nou aviz de muncă pentru schimbare de angajator pentru un străin aflat deja în România în baza unui drept de ședere legal, nu va mai ține cont de contingentul anual aprobat de Guvern.

➔    Angajatorul are obligaţia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, în termen de 3 zile lucrătoare, modificarea sau încetarea contractului individual de muncă încheiat cu străinul ori, după caz, încetarea detaşării acestuia, în loc de 10 zile cum se prevedea inițial.

 

De asemenea, ținem să precizăm că prin modificările anterioare ale legii privind procedura de angajare a cetățenilor străini-non UE s-a prevăzut posibilitatea ca avizul de angajare să fie eliberat și în format electronic.

 

Avocații specializați în dreptul imigrării din cadrul Casei de Avocatură Iuliana Popescu & Asociații vă stau la dispoziție în cazul în care Dumneavoastră doriți să inițiați demersurile legale de obținere a unui aviz de muncă. De aceea, nu ezitați să apelați cu mare încredere la serviciile Casei noastre de avocatură.

 

Comments


bottom of page