top of page
coperta cabinet 3_edited.jpg
  • Poza scriitoruluiIuliana Popescu

Procedura de obținere a vizei de lungă ședere în scop de reîntregire a familiei


Dacă în primul articol din această serie am prezentat aspectele generale cu privire la procesul de reîntregire a familiei în România, în prezentul articol vom detalia procedura de obținere a vizei de lungă ședere în scop de reîntregire a familiei - procedură prealabilă și obligatorie pentru obținere permisului de ședere.


Întâi de toate, O.U.G. 194/2002 definește viza ca reprezentând „o autorizaţie, materializată prin aplicarea unui colant pe un document de trecere a frontierei de stat valabil sau, după caz, pe fila separată pentru aplicarea vizei, care conferă titularului dreptul să solicite tranzitul aeroportuar, tranzitul ori şederea temporară pentru o perioadă determinată cu îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă”.


Important de reținut este faptul că vizele se împart în două mari categorii:

  • viza de scurtă ședere (simbol C)

  • viza de lungă ședere (simbol D)

Doar viza de lungă ședere dă dreptul titularului să solicite prelungirea dreptului de şedere temporară pentru o perioadă mai mare de 90 de zile, nu și viza de scurtă ședere. Astfel, dacă doriți să obțineți un permis de ședere în România în scop de reîntregire a familiei, trebuie să obțineți o viză de lungă ședere în scop de reîntregire a familiei. Dacă vă prezentați la Inspectoratul de Imigrări cu o viză de scurtă ședere, cererea Dumneavoastră va fi respinsă.


Mai departe, în procedura de obținere a vizei de lungă ședere contează foarte multă și persoana din România cu care se va reîntregi familia, adică dacă este un sponsor sau un cetățean român.


  1. Reîntregirea familiei cu un sponsor

Dacă familia se va reîntregi cu un sponsor, adică un străin care a obținut deja un permis de ședere, acesta, ca o etapă prealabilă, trebuie să solicite la Inspectoratul de Imigrări de unde și-a obținut permisul de ședere admisia străinului în România. Aceasta presupune strângerea unui dosar și completarea unei cereri de admisie la Inspectoratul de Imigrări. Odată obținut avizul de la I.G.I. de către sponsor, acesta se trimite în original străinul pentru a fi prezentat la depunerea cererii pentru obținerea vizei de lungă ședere.


Odată obținut prezentul aviz și trimis străinului, acesta solicită acordarea unei vize de lungă ședere. Viza se eliberează de către misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din ţara în care membrii de familie îşi au reşedinţa sau domiciliul.


Solicitarea de viză trebuie să fie însoţită de următoarele documente:

  1. comunicarea Oficiului Român pentru Imigrări, despre care am făcut vorbire mai sus;

  2. dovada asigurării medicale pe perioada valabilităţii vizei;

  3. certificatul de cazier judiciar sau alt document cu aceeaşi valoare juridică, eliberat de autorităţile din ţara de domiciliu sau de reşedinţă a străinului.

  4. actul care atestă legătura de rudenie cu sponsorul.


  1. Reîntregirea familiei cu un cetățean român

Dacă familia se va reîntregi cu un cetățean român, procedura este una mai simplificată, în sensul că nu mai trebuie îndeplinită condiția prealabilă a obținerii avizului/comunicării de la Oficiul Român pentru Imigrări. În rest, se va aplica aceeași procedură ca în cazul reîntregirii familiei cu un sponsor. Astfel că cererea pentru acordarea vizei de lungă ședere se va depune la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din ţara în care membrii de familie îşi au reşedinţa sau domiciliul la care se vor alătura același set de acte, din care se va exclude doar avizul Oficiului Român pentru Imigrări.


Procedura de obținere a permisului de ședere în scop de reîntregire a familiei o veți regăsi detaliată în articolul următor iar pentru orice nelamuriri si explicații va rugăm sa contactați avocații specializați în procedura de reîntregire a familiei a cetățenilor străini pe teritoriul României din cadrul Cabinetului de Avocatura Iuliana Popescu & Asociații:





bottom of page