top of page
coperta cabinet 3_edited.jpg
  • Poza scriitoruluiIuliana Popescu

EXECUTAREA SILITĂ POATE FI ANULATĂ DACĂ S-A ÎMPLINIT TERMENUL DE PRESCRIPȚIE



Nu sunt puține cazurile în care persoanele fizice au încheiat în urmă cu mulți ani (15 ani, 10 ani, 5 ani) contracte de credit cu Bănci sau Instituții Financiare Nebancare.


Cu toate acestea, dacă în prezent sunteți executat silit pentru o dotarie mai veche de 3 ani, există șanse reale să scăpați de executarea silită prin împlinirea termenului de prescripție extinctivă a dreptului de a cere executarea silită.


Legislația din România sancționează creditorul rămas în pasivitate pentru mai mult de 3 ani, chair și în ipoteza în care cel care a demarat executarea silită este un recuperator de creanțe specializat.


Potrivit art. 706 alin. 1, teza I din Codul de Procedură Civilă “Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel”.


Prin urmare, dacă vă confruntați cu o executare silită despre care ați aflat de curând, despre a cărei existență nu ați știut nimic înainte (de pildă - ați primit de curând o somație prin poștă sau dacă ați aflat recent despre poprirea conturilor dumneavoastră bancare), executare care vizează un credit pe care l-ați contractat în urmă cu mai bine de 3 ani, există șanse reale să închideți dosarul de executare și să scăpați de executarea silită demarată în mod nelegal.


Mijlocul prin care puteți invoca prescripția dreptului de a cere executarea silită se numește contestație la executare, se adresează instanței competente și se soluționează cu celeritate.


Avocații specializați din cadrul Casei de Avocatură Iuliana Popescu & Asociații vă stau la dispoziție în cazul în care Dumneavoastră doriți să inițiați demersurile legale pentru promovarea unei contestații la executare. De aceea, nu ezitați să apelați cu mare încredere la serviciile Casei noastre de avocatură.

bottom of page