top of page
coperta cabinet 3_edited.jpg
  • Poza scriitoruluiIuliana Popescu

Cum se stabileste rezidenta fiscala a cetatenilor romani care lucreaza in strainatate?


  • Aveti domiciliul in Romania dar lucrati pe teritoriul altui stat?


  • Angajatorul dvs. din Romania v-a detasat in strainatate pe o perioada scurta de timp?


  • V-ati mutat definitiv din Romania si obtineti venituri doar pe teritoriul altui stat?


In oricare din situatiile ipotetice mentionate mai sus, există riscul ca venitul dumneavoastră să fie impozitat de două ori, atat de catre statul roman, cat si de catre statul in care obtineti venituri din orice sursa.

Astfel, pentru a evita plata impozitelor in doua tari trebuie sa verificati acordul privind dubla impozitare incheiat intre Romania si statul pe teritoriul caruia obtineti venituri si, bineinteles, sa faceti dovada rezidentei fiscale.

De obicei, chiar daca deveniti rezidenti intr-o tara straina si locuiti efectiv acolo, rezidenta fiscala ramane in Romania si trebuie sa parcurgeti o procedura legala de schimbare a rezidentei fiscale din Romania in statul in care locuiti si obtineti venituri.


Cum se stabileste rezidenta fiscala a persoanei fizice?

Un prim criteriu pe care trebuie sa il aveti in vedere: persoana fizica este considerata rezidenta in statul in care are domiciliul, respectiv o locuinta permanenta aflata la dispozitia sa.

Daca detineti o locuinta atat in Romania, cat si in statul in care obtineti venituri rezidenta fiscala se va stabili in functie de statul in care aveti centrul intereselor vitale.

Conform art. 7, pct. 6 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, centrul intereselor vitale este locul de care relaţiile personale şi economice ale persoanei fizice sunt mai apropiate. În analiza relaţiilor personale se va acorda atenţie familiei soţului/soţiei, copilului/copiilor, persoanelor aflate în întreţinerea persoanei fizice şi care sosesc în România împreună cu aceasta, calitatea de membru într-o organizaţie caritabilă, religioasă, participarea la activităţi culturale sau de altă natură. În analiza relaţiilor economice se va acorda atenţie dacă persoana este angajat al unui angajator român, dacă este implicată într-o activitate de afaceri în România, dacă deţine proprietăţi imobiliare în România, conturi la bănci în România, carduri de credit/debit la bănci în România.

Ce obligatii au cetatenii romani care pleaca sa lucreze in strainatate?

Persoanele fizice rezidente in Romania care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile pe parcursul a 12 luni consecutive au obligatia de a depune la ANAF un formulat intitulat Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania.

Acest formular trebuie inregistrat la organul fiscal cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania. Astfel, organul fiscal competent - tinant cont de prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri - va stabili rezidenta fiscala si va stabili daca persoana fizica are in continuare obligatie fiscala integrala in Romania sau va fi scoasa din evidentele fiscale, comunicand in acest sens o notificare persoanei fizice in cauza.


bottom of page