top of page
coperta cabinet 3_edited.jpg
  • Poza scriitoruluiIuliana Popescu

Ce trebuie sa stim despre dezbaterea unei mosteniri?


Moștenirea sau succesiunea reprezintă modalitatea prin care se transmit bunurile unei persoane decedate către una sau mai multe persoane aflate în viață.


Astfel, dezbaterea succesiunii este procedura juridica prin care stabilim cine sunt mostenitorii si care este intinderea masei succesorale, respectiv care sunt bunurile supuse dezbaterii de mostenire. In urma dezbaterii succesiunii, drepturile si obligatiile unei persoane decedate trec, din punct de vedere juridic, la mostenitorii acesteia.


Din punct de vedere procedural, dezbaterea unei mosteniri se poate realiza fie la notarul public, fie prin intermediul instantei de judecata .


  1. Dezbaterea mostenirii la notar

In situatia in care mostenitorii sunt cunoscuti si se inteleg asupra calitatii mostenitorilor si asupra bunurilor care urmeaza sa fie mostenite, succesiunea poate fi dezbatuta la notarul public competent.


Daca mostenirea se dezbate la notar, este necesara participarea tuturor mostenitorilor, chiar daca cererea de dezbatere a fost inaintata doar de catre unul dintre mostenitori.


In aceasta situatie, costurile presupun o serie de taxe, care se calculeaza in functie de valoarea masei succesorale, la care se adauga onorariul care il percepe notarul public.


La finalizarea procedurii, notarul public elibereaza partilor cate un certificat de mostenitor.


  1. Dezbaterea mostenirii la instanta de judecata


Pe de alta parte, daca mostenitorii nu se inteleg asupra calitatii de mostenitor sau asupra bunurilor suspuse impartelii si a cotelor ce le revin fiecaruia, dezbaterea succesiunii se poate realiza la instanta de judecata.


Instanta competenta este Judecatoria din circumscriptia teritoriala a ultimului domiciliu al defunctului (asa cum a fost consemnat in actul de deces).


Foarte important: anterior sesizarii instantei de judecata, ca o procedura prealabila, reclamantul are obligatia de a obtine de la notarul public incheierea cu privire la verificarea evidentelor succesorale, prin care se atesta daca a fost sau nu dezbatuta succesiunea la notarul public si daca sunt mostenitori care au acceptat sau au renuntat la mostenire.


Astfel, odata cu cererea de chemare in judecata, reclamantul va depune, in mod obligatoriu, si aceasta incheiere emisa de notarul public cu privire la verificarea evidentelor succesorale.


De asemenea, reclamantului ii revine si obligatia de a achita taxa de timbru care va fi stabilita de instanta de judecata in functie de valoarea bunurilor care fac parte din masa succesorala.


bottom of page