top of page
coperta cabinet 3_edited.jpg
  • Poza scriitoruluiIuliana Popescu

20 de Ani de Posesie Continuă: Cheia către Dobândirea Dreptului de Proprietate Asupra unui Teren



În unele regiuni ale țării, inclusiv în zona de vest (incluzând județele Timiș, Caraș-Severin, Arad) se aplica și astăzi uzucapiunea extratabulară reglementată de prevederile Decretului-Lege nr. 115/1938 pentru posesiile începute între 12 iulie 1947 și 1 octombrie 2011.

Așadar, în ipoteza în care în prezent o persoană posedă un teren de cel puțin 20 de ani, se ocupă de acesta și se îngrijește de el ca un adevărat proprietar, există șanse considerabile să fie îndeplinite condițiile pentru ca uzucapiunea extratabulară reglementată de Decretul-Lege nr. 115/1938 să opereze.

Acest act normativ prevede că este necesară îndeplinirea cumulativă a umătoarelor condiții pentru a putea invoca acest mod de dobândire a dreptului de proprietate:

1. Poprietarul din cartea funciară este decedat;

2. Uzucapantul a posedat imobilul timp de 20 de ani de la moartea proprietarului din cartea funciară;

3. Posesia exercitată de uzucapant este utilă.

Prin urmare, în ipoteza în care aceste condiții sunt îndeplinite, instanța de judecată învestită cu o cerere în acest sens, va putea constata că dreptul de proprietate a fost dobândit ca efect al uzucapiunii extratabulare regelementată de Decretul-Lege nr. 115/1938.


Avocații specializați din cadrul Casei de Avocatură Iuliana Popescu & Asociații vă stau la dispoziție în cazul în care Dumneavoastră doriți să inițiați demersurile legale pentru dobândirea dreptului de proprietate ca efect al uzucapiunii extratabulare. De aceea, nu ezitați să apelați cu mare încredere la serviciile Casei noastre de avocatură.

bottom of page